de-ce-sa-te-joci

De ce e importantă joaca pentru copiii noștri?

Îți amintești acum muuulți ani cum era? Când alergam împreuna cu prietenii noștri și ne urcam în copaci, jucam “Rațele și vânătorii”, “Țară, țară vrem ostași”, “Șotronul”, “Melcul”, “Flori, fete și băieți”..? Ba chiar uneori ne mai jucam și “Țomapan”, “Fazan” sau “Avioanele”. Și dacă nu făceam asta, atunci poate făceam un avion din hârtie sau o bărcuță. Sau poate ne jucam cu un cățel sau cu o pisică. Ziua era lungă și plină cu activități interesante! Îți amintești cum te simțeai?

Iar azi? Cum își petrec copiii noștri timpul? Și cum se simt? Îmi poți spune că timpurile s-au schimbat, că lucrurile stau diferit… copiii petrec mai puțin timp împreună, iar noi, adulții suntem ocupați și obosiți. E adevărat. Însa, de fapt, nu e necesar să îmi spui nimic. Când ești părinte, ai acolo lângă tine un pui mic (sau mai mulți), care așteaptă să spui multe.

Probabil te-ai confruntat și tu cu celebrul “M-am plictisit, ce sa fac?” Și ai răspuns firesc (după firescul cu care am fost noi învățați): “Du-te și joacă-te.” Dar ochișorii mici din fața ta te-au privit și ți-au răspuns “Bine, dă-mi tableta/ telefonul”, deși cu siguranță tu nu la asta te gândeai. Doar că “Rațele și vânătorii”, “Țara, tară vrem ostași” sau “Țomapan” sunt jocuri pe care copilul tău probabil nu le cunoaște. Pentru că, așa cum ziceam și mai devreme… timpurile s-au schimbat.

Ca părinți în timpurile acestea ne e uneori un pic greu să înțelegem de ce e nevoie să ne jucăm cu copiii noștri pentru că noi știam să ne jucăm singuri. Știam să inventăm, să alergăm, să facem echipe, să pierdem, să câștigăm, să ne ofticăm, să ne certăm, să ne împacăm, fără intervenția părinților noștri. Practic, știam să ne jucăm.

Dar hai să vedem… De ce e importantă joaca pentru copiii noștri?

Copiii pot învăța prin joacă.
Copiii își pot regla emoțiile prin joacă.
Copiii se pot simți iubiți și fericiți când se joacă.
Copiii își pot dezvolta aptitudinile sociale prin joacă.
Copiii își pot dezvolta vocabularul și aptitudinile de comunicare prin joacă.
Copiii își pot dezvolta încrederea în sine, răbdarea, perspicacitatea și alte calități utile prin joacă.
Prin jocurile care implică mișcare, copiii pot face activități fizice care îi ajută să fie sănătoși.

Joaca are un rol important în dezvoltarea copiilor și în starea lor de bine (emoțional, fizic și psihic)

Deși la prima vedere pot părea niște acțiuni lipsite de importanță, iată câteva beneficii ale jocurilor:

  • jocurile cu plastilină, cutiuțe, coloriaj, dezvoltă imaginația copiilor, dar si aptitudinile de motricitate fină
  • puzzle-urile dezvoltă atenția, motricitatea fină, răbdarea și capacitatea de concentrare
  • jocurile de memorie dezvoltă memoria, atenția și capacitatea de concentrare
  • jocurile de strategie dezvolta abilitățile sociale si cognitive
  • jocurile de rol dezvoltă abilitățile de comunicare și empatia
  • poveștile pot dezvolta imaginația, și pot regla emoțiile copiilor

Să te joci cu păpușile sau cu mașinuțele nu e activitatea ta preferată?..

Puteți cânta, puteți inventa piese de teatru sau povești!
Puteți juca jocuri de rol!
Puteți să explorați un parc! (puteți chiar aduna mici comori – frunzulițe, pietricele sau alte minuni mititele)
Vă puteți juca de-a v-ați-ascunselea!
Puteți organiza o aniversare pentru plușul preferat.
Puteți face un castel din cuburi.
Puteți face biscuiței împreună.
Puteți face o felicitare sau un cadou pentru cineva drag.
Puteți face o mulțime de activități amuzante care să va facă placere! Iar cel mai important este timpul petrecut împreună, cu relaxare, bucurie și voie bună!

Privilegiază pe cât posibil timpul pe care copilul tău îl petrece împreună cu prietenii săi și ajută-i cât mai des să se joace împreună! Iar când cel mic vine la tine și-ți spune „Mă plictisesc…”, gândește-te că este de fapt o cerere, o invitație, poate însemna „dă-mi te rog tableta/ telefonul” sau „vreau să te joci cu mine, vreau să construim castele, să ne luptăm cu balaurii, să descoperim urme de dinozauri, să facem prăjiturele din plastilină sau să aniversăm un pluș.” :) Răspunsul ține de tine!

Joaca aduce multe beneficii! Dar poate dincolo de toate acestea, un lucru care te poate interesa în mod deosebit este faptul că atunci când te joci cu copilul tău relația voastră devine mai frumoasă. Joaca este un moment de conectare. Petrecând timp de calitate împreună, copilul tău va avea mai multă încredere în tine, îți poate vorbi despre cum se simte, despre ce îl îngrijorează, despre temeri, dar și despre ce îl face fericit!

Iar pe tine? Joaca te poate ajuta să diminuezi stresul din cotidianul tău și să aduci mai multă bucurie în familia voastră!

JOACA POATE ÎNSEMNA CONECTARE, BUCURIE, IUBIRE! Dar și relaxare, învațare, dezvoltare, joaca poate însemna multe lucruri. Depinde de tine cum folosești timpul de joaca pentru binele familiei tale!

Articol scris de www.iubestetiunicitatea.ro 🌸🌿

Share me:

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on print
Share on email
Close Menu
×

Cart